támogatás-paradoxon

Pályázat az ... által kiírt alkotói támogatásra,
2009. március 25 -2010. március 26. közötti időszakra, altéma kódszáma: 1602

„Támogatás-paradoxon”

MM képzőművész (adatok)

Rövid munkaterv

Jelen munkatervet az ... alkotói támogatásra kiírt pályázatára adom be. A munkaterv egy éves éhezési időtartamra szól.

Ez idő alatt meglátogatom a fontosabb európai kortárs művészeti intézményeket, alkotói műhelyeket és csoportokat. A kiválasztott helyszíneken előre meghatározott ideig (ez függ az intézmény nagyságától és a nemzetközi elismertség fokától is) éhezni fogok. Az interaktív éhezésről dokumentációt készítek, a kezdetektől (szervezési munkák, levelezés dokumentálása, utazás) a megvalósítás legutolsó pontjáig.

A program legfontosabb eleme a lehetséges kapcsolat énköztem és a kiválasztott intézmény között. Az intézmény és a művész viszonyának megtestesítője leszek én magam: egy intézmény által támogatott és a támogatásba belehaló művész. A kiválasztott intézményekkel és kortárs művészeti csoportokkal szoros együttműködést tervezek (előzményként említem a dublini székhelyű Red Fox Press kiadó által 2006-ban megjelentetett „Nagy harapások" című kispéldányszámú kötetet, mely konkrét költészeti alkotásaimat dokumentálja, illetve a dániai Do Not Eat fluxus-csoporttal közösen, 2007-ben készített „www” című videofilmet).

Célom, hogy összegyűjtsem azokat a lehetséges viszonyulási pontokat, ahogyan ma a kortárs művész a kortárs művészeti intézményekkel kapcsolatba kerülhet: támogatás, befogadás, kooperáció, elutasítás, elhallgatás, újrafelfedezés. Ehhez a munkához a legmegfelelőbb eszköznek az önkéntes éhezést, mint civil engedetlenségi formát választottam.

A mellékelt részletes költségvetés tartalmazza az egy év alatt felmerülő dologi kiadásokat, bér és bérjellegű kifizetéseket és egyéb költségeket.

A program megvalósulásával a következő kézzel fogható eredmény várható: a program támogatása esetén a részletes munkatervben felsorolt helyszínek egyikén, mielőtt még az utolsó helyhez elérnék, éhen halok. A támogatás felhasználásáról szakmai beszámoló (posztumusz) készül.